Istorija vitraža

Istorija vitraža

Najstariji vitraž, koji se i dan danas može videti, datira iz 1065. godine i nalazi se u Augsburskoj katedrali. Istorijski zapisi, doduše pominju i vitraže koji su rađeni za crkve i manastire u Velikoj Britaniji u 7. veku, uz pomoć francuskih majstora. Ovi rani vitraži su rađeni olovnom tehnikom, nasuprot savremenih koji se rade Tiffany tehnikom.

Tiffany tehnika nam omogućava veću slobodu pri pravljenju zahtevnijih oblika i mnogo sitnije detalje, koje je nemoguće napraviti olovnom tehnikom. Još jedna prednost Tiffany tehnike je što ona dozvoljava manipulisanje tako da od vitraža možemo praviti i lampe, koje su možda i najupečatljivije od svih umetnina koje se mogu napraviti od vitraža.

Stakla koja se koriste u izradi vitraža su već u boji. Bojena su u procesu proizvodnje raznim oksidima i sulfidima metala. Kobalt za plavo-ljubičasto, kadijum za žuto, zlato za crveno, antimon za belo, sumpor za žućkasto/bež, hrom za smaragdno zelenu… Najskuplja stakla su ručno pravljena sa malim defektima u vidu mehurića vazduha koji je ostao zarobljen unutar stakla i ona se koriste pri restauraciji starih vitraža.

Proces proizvodnje jednog vitraža se sastoji od pravljenja skice, izrade crteža u dva primerka, sečenja stakla po napravljenim šablonima, obrade isečenih delova, postavljanja posebne bakarne folije, lemljenja i završava se patiniranjem. Svaki deo posla se mora odraditi pedantno i precizno, u protivnom će se greška provlačiti kroz ceo proces i gotov proizvod neće biti zadovoljavajućeg kvaliteta.

U svom ateljeu/studiju koristim isključivo stakla vrhunskih proizvođača kao što su Wissmach, Uroboros, Bullseye, Kokomo – i koja garantuju kvalitet i trajnost. Zbog toga, na moje proizvode imate doživotnu garanciju.

O proizvodima

U svom ateljeu izrađujem različite umetnine u tehnici vitraža, od ogledala, lampi, terarijuma, do kutija i figurica. Svaki vitraž nosi jednu posebnu priču, jedinstven je, i za cilj ima da oplemeni prostor u kome boravite. Vitražni prozori oplemenjuju svetlost u vašem domu, lampe su tu da naprave toplu atmosferu, a ogledala vizuelno proširuju prostor, i odražavaju lepotu vas i vašeg prostora.

Vitraže radim po porudžbini, po želji kupca. Potrebno je da imate ideju o motivu koji biste voleli da se pojavljuje u Vašem vitražu, ili da mi nacrtate ono što ste zamislili. Takođe, moguće je i poručivanje kopija postojećih originalnih Tiffany lampi. Pored toga, Vi birate i stakla koja će se koristiti u izradi. Cena vitraža zavisi od kompleksnosti izrade komada – što je više delova i što je vitraž veći, to je krajnji proizvod skuplji.